Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 / Αρκαδία

Είναι γνωστό πως οι Αρκάδες έχουν βρεθεί σε όλη την οικουμένη από την αρχαιότητα ήδη. Πανάρχαια αρκαδικά τοπωνύμια απαντώνται σχεδόν σε όλη τη γη. Και επίσης είναι γνωστό πως όλοι επιστρέφουν στην Αρκαδία γιατί την θεωρούν γενέθλια γη των ανθρώπων.
Οι Ιταλοί επί παραδείγματι νιώθουν πως έχουν αρκαδική καταγωγή και είναι αλήθεια αυτό, η Ρώμη αποικίστηκε από τον Αρκάδα Εύανδρο. Δεν είναι όμως μόνο οι Ιταλοί. Όλοι οι λαοί νιώθουν πως έχουν μια παρακαταθήκη στην Αρκαδία, αν όχι γενεαλογική, οπωσδήποτε πνευματική. Και επιστρέφουν για να γνωρίσουν την Αρκαδία. Αποτυπώνοντας αυτή την επιστροφή η Αρκαδία περιλαμβάνεται στο διεθνές μονοπάτι Ε4. Πρόκειται για διαδρομή που τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πεζοπορίας (EWV). Ο σχεδιασμός του και η σήμανση έχει γίνει από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης. Ξεκινάει από τα Πυρηναία Όρη και μετά από χιλιάδες υπέροχα χιλιόμετρα καταλήγει στην Κρήτη, στο νομό Λασιθίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά στους ορειβάτες μονοπάτια. Φτάνοντας στην Πελοπόννησο μέσω Κορίνθου μπαίνει στα Καλάβρυτα κι από κει στο Πλανητέρο. Εισέρχεται μετά στην καθεαυτό Αρκαδία.
Από Λυκούρια ακολουθεί τις πηγές του Λάδωνα, περνάει από το Παγκράτιο και φτάνει στο Δάρα. Περιλαμβάνει βέβαια την Τρίπολη για διανυκτέρευση. Κατόπιν περνάει από Βυτίνα, διέρχεται από Λεβίδι και σκαρφαλώνει στο Καταφύγιο του Μαινάλου. Μετά περνώντας από το δρόμο Τρίπολης - Καλαβρύτων φτάνει στην Κάψα και το Περιθώρι, επανέρχεται στην Τρίπολη κι από εκεί στο Στάδιο, την Ψηλή Βρύση, τα Δολιανά και φτάνει Άγιο Πέτρο.
Από εδώ περνάει στις Καρυές και τα Βρέσθενα για να βγει από τα όρια της Αρκαδίας καταλήγοντας στη Σπάρτη. Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή μέσα από δασικούς δρόμους που προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Αφάνταστης ομορφιάς τοπία, κρύα νερά, διατηρητέοι οικισμοί και όμορφες πόλεις είναι στο διάβα αυτού του ξεχωριστού μονοπατιού. Σε όλα τα χωριά υπάρχουν καταλύματα για να ξεκουραστεί κάποιος και ντόπιες συνταγές στις ταβέρνες για να βρει τις δυνάμεις του.
Η ιδανικότερη εποχή σύμφωνα με τους ορειβάτες για να επιχειρήσει κανείς να ζήσει αυτήν την εμπειρία είναι κατά τον Απρίλιο για τη νότια Ελλάδα. Τα χιόνια ακόμα δεν έχουν λιώσει εντελώς και προσφέρεται στους στρατοκόπους ένα πανόραμα της αρκαδικής φύσης.

πηγή: Δήμος Τρίπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου