Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Πάσχα στην Αρκαδία

Εάν βρεθείτε Πάσχα στο Λεωνίδιο, θα γίνετε μάρτυρες ενός φαντασμαγορικού θεάματος που λαμβάνει χώρα τη νύχτα της Ανάστασης: εκατοντάδες αερόστατα, καμωμένα από καλάμι και χαρτί, εξαπολύονται στον ουρανό με το «Χριστός Ανέστη», γεμίζοντας τη νύχτα με φως και χρώμα. Οι απαρχές του εθίμου αυτού, το οποίο δεν απαντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα, είναι άγνωστες. Κάποιοι ισχυρίζονται πάντως ότι είναι ασιατικό έθιμο, το οποίο ναυτικοί μετέφεραν στην πατρίδα τους, το Λεωνίδιο, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.
Πάσχα στην Αρκαδία – Η Νύχτα των Αερόστατων
Πάσχα στην Αρκαδία – Η Νύχτα των Αερόστατων
Οι κάτοικοι του Λεωνιδίου έχουν έναν λόγο παραπάνω να αρχίζουν από νωρίς τις ετοιμασίες τους για το Πάσχα: κάθε χρόνο, τη νύχτα της Ανάστασης εδώ αναβιώνει το μοναδικό θέαμα των αερόστατων, τα οποία εξαπολύονται στον ουρανό με το που ο παπάς πει το «Χριστός Ανέστη».
Τα αερόστατα είναι καμωμένα από καλάμι και χαρτί και περιλαμβάνουν έναν ειδικό μηχανισμό, που τους επιτρέπει να ανυψώνονται στον ουρανό: στο κάτω μέρος τους υπάρχει άνοιγμα, μέσα στο οποίο στερεώνεται ένα πανί βουτηγμένο σε λάδι και πετρέλαιο, η λεγόμενη «κολυμμάρα», η οποία, όταν πάρει φωτιά, θερμαίνει το αερόστατο ώστε αυτό να απογειωθεί. Το χαρτί τους είναι ελαφρύ και χρησιμοποιούνται κόλλες διαφόρων χρωμάτων, ώστε να δίνεται ένα χαρούμενο και πολύχρωμο εφέ. Τα αερόστατα έχουν μέγιστο μέγεθος δύο μέτρα και μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά, έως και 1.000 μέτρα! Όταν όμως η φωτιά τους σβήσει, τότε «κρυώνουν» και πέφτουν.
Εβδομάδες πριν το Πάσχα λοιπόν, η κάθε οικογένεια φτιάχνει το δικό της αερόστατο, με τη συμμετοχή όλων των μελών της. Υπάρχει μάλιστα και φιλικός ανταγωνισμός, για το ποιος θα κατασκευάσει το πιο εντυπωσιακό. Στο έθιμο συμμετέχουν και οι πέντε ενορίες του Λεωνιδίου, η κάθε μία εκ των οποίων εξαπολύει μέχρι και 100 αερόστατα τη βραδιά! Έτσι ο ουρανός κυριολεκτικά πλημμυρίζει από τις πολύχρωμες, φωτεινές αυτές κατασκευές, δίνοντας στην ιδιαίτερη αυτή βραδιά έναν γιορτινό τόνο, συνοδεία των καθιερωμένων πυροτεχνημάτων και βαρελότων. Ορισμένα αερόστατα αφήνονται επίσης στον ουρανό και το απόγευμα, κατά τη Λειτουργία της Αγάπης, στην κεντρική πλατεία του Λεωνιδίου.
Η Νύχτα των Αερόστατων είναι ένα μοναδικό έθιμο, οι απαρχές του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου. Δεν απαντάται αλλού στην Ελλάδα, οπότε αξίζει τον κόπο να κανονίσετε το Πάσχα σας στο Λεωνίδιο και να βιώσετε αυτό το φαντασμαγορικό θέαμα από κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου