Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Δάσος Σκυρίτιδας




Η Σκιρίτιδα είναι ένας πανάρχαιος τόπος. Βρίσκεται στη νότια Αρκαδία. Έχει στα βόρεια το Μαίναλο, στα ανατολικά τον Πάρνωνα και νότια τη δίοδο ανάμεσα Πάρνωνα και Ταΰγετο. Πανέμορφα χωριά φωλιάζουν στις πλαγιές.
Η Βλαχοκερασιά, η Κερασιά, Οι Καλτεζές, οι Κολλίνες. Η περιοχή ήταν πάντα κατοικημένη. Οι άντρες της, οι Σκιρίτες, θεωρούνταν και ήταν επίλεκτοι πολεμιστές. Ο δρυμός έχει μια συγκινητική ιστορία, μιας και ακολούθησε τον ηρωισμό των ανθρώπων. Μέχρι την επανάσταση ήταν άθικτος, με αιωνόβιες δρύες και βαθύσκιωτες ρεματιές. Στα χρόνια της επανάστασης ξέσπασε πάνω του το μένος του πολέμου. Μεγάλες πυρκαγιές πλήγωσαν το αιώνιο δάσος. Και το ανέστησε η φροντίδα και η μέριμνα των ανθρώπων.
Οι κάτοικοι της Βλαχοκερασιάς, της Κερασιάς και των άλλων χωριών άρχισαν στις αρχές του 20ου αιώνα να αναδασώνουν το λαβωμένο δάσος. Με προσωπικό μόχθο, με συμμετοχή των σχολείων. Μέχρι που ένας άοκνος δασολόγος, ο Αναστάσιος Στεφάνου ανέλαβε επιστημονικά και μεθοδικά να το φέρει στο πρώτο του μεγαλείο. Με καστανιές και μαύρη πεύκη δημιουργήθηκε ένας πρότυπος δρυμός, ένα μνημείο συνεργασίας του ανθρώπου με τη φύση. Σήμερα απλώνεται σε κοντά 50.000 στρέμματα και ζωοδοτεί ένα πλούσιο οικοσύστημα.
Στα σπλάχνα του δρυμού έχει τις πηγές του ο Ευρώτας που μετά από 82 χιλιόμετρα εκβάλει στη θάλασσα. Το πυκνό δάσος διατρέχεται από ένα μονοπάτι 14 χιλιομέτρων, σοφά φτιαγμένο για να αναδεικνύει την ομορφιά της φύσης. Εικόνες αφάνταστης ομορφιάς περιμένουν τον οδοιπόρο: ρεματιές και ξέφωτα, παλιοί νερόμυλοι, καταρράκτες και αμπολές, πλατάνια και πυκνά πεύκα.
Η Σκιρίτιδα αντανακλά απόλυτα την ομορφιά της Αρκαδίας.

Η απόσταση από Τρίπολη είναι 25 χλμ

Πηγή: Δήμος Τρίπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου