Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η γιορτή του Κάστανου/Αρκαδία



Γιορτή του Καστάνου – Καστάνιτσα, Αρκαδία
Γιορτή του Καστάνου – Καστάνιτσα, Αρκαδία
Ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών, με τη συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, διοργανώνουν την περίφημη Γιορτή του Καστάνου, η οποία σκοπό έχει να αναδείξει τη σημασία του αγαπημένου αυτού καρπού στην αγροτική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης να προβάλει το όμορφο αυτό τσακωνοχώρι, καλώντας περισσότερους ανθρώπους να το επισκεφτούν.
Η Γιορτή του Καστάνου διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1983 από το Σύλλογο της Καστάνιτσας και έκτοτε πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο τον Οκτώβριο. Εδώ οι επισκέπτες θα γευτούν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά –τόσο από τα χέρια επαγγελματιών σεφ, όσο και από τις νοικοκυρές του χωριού– με βάση το κάστανο και όχι μόνο, συνοδεία ποτού και παραδοσιακής μουσικής. Παράλληλα πραγματοποιούνται και διαγωνισμοί ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής, πάλι με κύριο συστατικό το κάστανο, ενώ παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί και εκθέσεις ποικίλης θεματολογίας, όπως ζωγραφικής και φωτογραφίας.
Η γιορτή αυτή αποτελεί επίσης μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες καλύτερα τον Πάρνωνα και το οικοσύστημά του, μέσω ενημερωτικών ομιλιών και εξορμήσεων, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Τσακωνιάς, με τα ιδιαίτερα έθιμά της. Υπολογίζεται ότι την περίοδο της Γιορτής του Καστάνου στην περιοχή συρρέουν πολλές χιλιάδες επισκεπτών, παρέχοντας ταυτόχρονα σημαντική στήριξη και στην οικονομία του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου